The Rob Foundation

Tamar blogt: Op outreach, de paden op en lanen in

Het is een van mijn eigen projecten, mijn grote trots en ineens realiseer ik me dat ik er maar weinig over geschreven heb; de outreaches naar de community. Sinds 2014 zijn we begonnen met het opnieuw leven brengen in de outreaches met het team van de Noah’s Ark Family Clinic. Het gebeurde wel, maar sporadisch. Er was nooit geld voor. Maar er is denk ik geen plek waar outreaches belangrijker zijn, dan hier in Afrika. Het trok mij enorm aan en na het nodige overleg met het bestuur van onze eigen stichting, The Rob Foundation, vond zij het ook een goed idee om dit samen met Noahs Ark weer op te pakken en daar een budget voor vrij te maken. Nu anno 2016 bezoeken wij wekelijks een van de omliggende dorpen.

Soms is op outreach gaan, bijna vergelijkbaar met een safari. We hebben geen idee waar we heen gaan en vooral de eerste keer zijn we soms verbaasd over hoe diep we de dorpen ingaan. Straatnamen kennen ze hier niet, dus krijgen we instructies als bij de avocadoboom rechtsaf dan doorrijden tot aan de bananenboom en dan tegenover het rieten hutje.

De ontmoetingsplek varieert keer op keer. De ene keer zitten we op het terrein van een school, kerk of onder een grote boom, maar meestal op het woonerf van het dorpshoofd tussen de geiten, kippen en de was. In principe weet de bevolking dat we komen. Zodra we enkele mensen verzamelt hebben beginnen we met de voorlichting waarbij druppelsgewijs de rest binnen stroomt en we verder kunnen met de ondervoedingsscreening/HIV testen/anticonceptie.

Een van de grote frustraties als ik als arts in de kliniek werk is dat je op iedere hoek van de straat medicijnen kan krijgen. Al deze ‘drugshops’ worden gerund door mensen die geen danwel amper medische kennis hebben het liefst zoveel mogelijk tegelijk verkopen. Als ik vraag aan patienten of er iets getest is, krijg ik met regelmatig als antwoord: ‘jazeker, ze hebben zo’n ding in mijn oksel gestopt’. Bij koorts betekent dit antibiotica of een anti-malaria middel, het liefst allebei.

Als deze kinderen eenmaal bij ons in de kliniek komen is het eerder regel dan uitzondering dat ze volledig zijn uitgedroogd. Tijdens onze voorlichting focussen we er dan ook op dat het goed is om altijd naar een echte kliniek te gaan waar ook een laboratorium aanwezig is. Uiteraard zijn ze welkom bij ons, maar het maakt me niet uit waar ze heen gaan zolang het maar een echte kliniek is. Een van de voordelen van onze kliniek is dat wij voor echt zieke mensen 24/7 open zijn. Doordat ik nu ook regelmatig diensten draai in de kliniek zie ik, vooral in mijn avond en weekenddiensten, mensen uit de verder gelegen dorpen komen die wij met de outreach hebben bezocht. Daar ben ik stiekem best trots op, dat wij ze als team blijkbaar hebben weten te overtuigen van het nut van een bezoekje aan een echte kliniek.

01092802
Het dorpscentrum van Nyenje
01092810
De ontmoetingsplaats van het dorp Lwanyoni
06241708
Naast de kerk in Takajjunge
06241719
Na de voorlichting een meer individueel spreekuur
06241710
Oppassen dat we niet op de was gaan zitten
01092812
De ene keer is de doelgroep moeders met kleine kinderen
04221606
En soms juist schoolmeiden, de toekomstige moeders
04221607
Nadat ze hun Tetanus Toxoid vaccinatie hebben ontvangen
06241712
Malnutrition screening; deze ‘grote’ zus komt haar broertje brengen.

06241718